Zázvor

 

Zázvor by se mohl definovat jako aromatický, ostrý a kořeněný. Zázvor dodává zvláštní chuť a šmrnc nejen do asijských pokrmů, ale i do jiných ovocných a zeleninových jídel. Čerstvý zázvor je k dispozici po celý rok.
 

Co je zázvor

Zázvor je podzemní oddenek tropické rostliny z Asie, pevný a tvrdý, s příčně pruhovanou strukturou. Zázvor může být žluté, bílé nebo červené barvy a to podle odrůdy. Zázvor je pokryt nahnědlou slupkou, která může být buď silná nebo slabá, v závislosti na tom, zda zázvor byl sklizen starší nebo mladý. 
 

Výživové hodnoty

Je prokázáno, že zázvor je velmi dobrým zdrojem zejména draslíku, hořčíku, mědi, manganu a vitamínu B6.
 

Pěstování zázvoru

Zázvor se může pěstovat v bytě jednoduše z čerstvého zázvoru koupeného v supermarketu. Více informací o pěstování najdete na našich stánkách v sekci Pěstování zázvoru.
 

Původ zázvoru

Protože zázvor nebyl nalezen v divoké přírodě je jeho původ nejistý. Pravděpodobně pochází z Indie, protože právě v Indii je nejvíce biologických druhů. Zasazené rostliny zázvoru byly převáženy na lodích z Indického oceánu a Jižního Čínského moře od 5. století našeho letopočtu a rychle se rozšířily do dalších zemí. V 16. století se rostliny zázvoru dostaly do Afriky a do Karibiku, kde se nyní také pěstují.
 

Historie zázvoru 

Zázvor má dlouhou a bohatou historii používání v jižní Asii, jak v sušené tak i v čerstvé formě. Hinduista Mahabharata popsal již ve 4. století před naším letopočtem pokrm, kde se maso upravuje se zázvorem a dalším kořením. Zázvor byl také velmi důležitou rostlinou v tradiční indické medicíně.
V Manasollaské literatuře z 11. století našeho letopočtu je zázvor popsán jako dochucovadlo pro nápoje z podmáslí. Použití zázvoru jako jídla se více rozšířil v 13. století našeho letopočtu spolu s nástupem muslimských pravidel v Indii. Zázvor se stal populárním v přípravě masných pokrmů a nápojů. Čerstvé ovoce, čaj, podmáslí a výrobky z tvarohu byly často dochucovány zázvorem.


Zázvor jako obchodní artikl

Zázvor byl také velmi důležitým obchodním artiklem dováženým z Indie do Římské říše, kde byl ceněn více z lékařského hlediska než jako kuchyňská ingredience. Vývoz zázvoru do Evropy trval i po pádu Římské říše arabskými kupci. Od středověku byl zázvor dovážen také v konzervované podobě pro použití v cukrářství.
Společně s černým pepřem byl zázvor nejčastěji obchodovaným kořením v průběhu 13. a 14. století. Svého času v Anglii byl zázvor velmi vyhledávanou a ceněnou komoditou, jedna libra zázvoru stála stejně jako celá ovce! Možná kvůli jejich zázvorovému pivu :-)