Jak vybrat a skladovat zázvor

Jak si vybrat zázvor:


Pokud je to možné, vyberte si vždy raději čerstvý zázvor než sušený, protože čerstvý je nejen lepší na chuť, ale obsahuje také vyšší množství gingerol (způsobuje typickou pikantní chuť zázvoru) a protizánětlivých látek. Čerstvý zázvor seženete téměř v každém obchodě se zeleninou. Při nákupu čerstvého zázvoru - kořene, se ujistěte, že je zázvor tvrdý, hladký a bez plísní. Starší zázvor bývá častěji v obchodech, má tvrdší slupkou, která vyžaduje oloupání. Pokud slupka není tak tvrdá (u mladšího zázvoru), tak není nutné zázvor loupat.

 

Sušený zázvor - koření


Zázvor se dá koupit i jako sušené koření téměř v každém obchodě s potraviny. Můžete také projít místní obchody s kořením, kde mají velký výběr sušených bylin a koření, které mají vynikající kvalitu a čerstvost. Stejně jako u jiného sušeného koření, tak i při nákupu sušeného zázvoru zkuste vybrat ekologicky pěstovaný zázvor, protože to vám dá větší jistotu, že zázvor bude kvalitní.

 

Jaký koupit zázvor


Zázvor je také dostupný i v jiných formách než jako sušení a čerstvý. Nyní je velmi oblíbený kandovaný a nakládaný zázvor.

 

Skladování zázvoru

Čerstvý zázvor


Čerstvý zázvor, který je se slupkou může být uložen v lednici až tři týdny. Pokud ho vložíte do mrazáku, tak ho můžete skladovat až šest měsíců.

Sušený zázvor

Sušený zázvor - koření - by se měl skladovat v dobře uzavřené skleněné nádobě na chladném, tmavém a suchém místě. Případně ho můžete uložit do lednice, kde ho budete moci skladovat asi jeden rok. Osobně nevím, k čemu by Vám to bylo, ale je dobré to vědět :-).