Historie Chilli

Na jedné ze svých cest Kryštof Kolumbus kolem roku 1493 hledal alternativu k oblíbenému černému pepři. Nalezl drobnou pálivou tobolku, která po staletí byla kořením domorodých Američanů – chilli papričku. Velmi brzy se chilli koření stalo světově známé a získalo zaslouženou oblibu.
 

Chilli – koření jižní Ameriky

Chilli papričky jsou známy jako jedny z úplně prvních domestikovaných rostlin střední a jižní Ameriky. Několik druhů chilli, každý z jiné oblasti jižní a střední Ameriky, bylo používáno domorodými obyvateli před více než 7 tisíci lety. Chilli papričky byly používány nejen jako dochucovadlo, ale také v oblasti medicíny. Hlavně Mayové používali chilli papričky jako účinný lék při střevních potížích, bolestech zubů, kašli, pro povzbuzení chuti a také jako afrodisiakum. V těchto dávných dobách byly chilli papričky získávány jen z volné přírody.

Domestikace chilli

Domestikace začala pravděpodobně před 5000 lety. Různé skupiny v různých oblastech nezávisle na sobě začaly s domestikací chilli rostlin. V době, kdy Španělé přijeli do Ameriky, domorodí obyvatelé pěstovali již tucty druhů chilli papriček – předchůdce dnes známých druhů chilli.