Tipy a triky s chilli v kuchyni

Ve většině případů platí, že čím menší chilly papričky, tím jsou pálivější a naopak čím větší, tím jsou méně pálivé. Dále také platí, že sušené papričky nebo třeba namleté chilli papričky v prášku jsou méně pálivé než čerstvé. Protože čím déle se chilli papričky v pokrmu vaří, tím více jsou pálivější, měly by se přidávat až na konec vaření. Nejpálivější částí jsou žebra uvnitř papriček a také semínka papriček.

 

Dávkování chilli

Nelze říci kolik konkrétně přidat chilli papriček do daného jídla. Vnímání pálivosti je čistě individuální. Chce to vyzkoušet více odrůd chilli papriček a trochu experimentovat.

 

Pálivost v ústech

Častou potíží při požívání chilli papriček je následná pálivost v ústech. V případě, že se stane, že jsme to s chilli papričkami přehnali, je dobré sáhnout po osvědčených “babských” radách. Pomůže například panák alkoholu. To proto, že látka kapsaicin, která je v chilli papričkách je rozpustná mimo jiné v alkoholu. Nebo může také pro zahnání pocitu pálení v ústech pomoci dobrý jogurt. Nejhorší ovšem je napít se vody. V takovém případě můžete počítat s tím, že vás ústa budou pálit ještě vice.

 

Vaše poznatky

Podělte se s ostatními o Vaše tipy a triky jak na chilli. Využijte naše diskuzní fórum v této sekci.

Diskusní téma: Tipy a triky s chilli v kuchyni

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek