Chilli con carne

Chilli con carne je jedno z nejlepších a nejznámějších jídel s chilli a fazolemi. Níže najdete recept, který Vám přinese skvělý gurmánský zážitek. 

 

Chilli con carne 

Ingredience: 

1 lžíce oleje 

1 velká cibule

1 červená paprika 

2 stroužky česneku 

1 vrchovatá lžička chilli koření - nebo méně pokud nemáte rádi pálivé - záleží také na pálivosti konkrétní odrůdy. Pokud nemáte vyzkoušeno, tak raději přidávat chilli postupně.

1 lžička papriky 

1 lžička mletého římského kmínu 

500 g libového mletého hovězího masa 

1 kostka hovězího bujónu 

400 g nakrájených rajčat (můžou být i z plechovky) 

½ lžičky majoránky (sušené) 

1 lžička cukru 

2 lžíce rajčatového protlaku 

410 g - červených fazolích z plechovky 

Jako příloha vařená dlouhozrnná rýže a na dozdobení zakysaná smetana 

 

Postup: 

Nakrájíme na drobno velkou cibuli, červenou papriku překrojíme podélně na polovinu a odstraníme z ní semena, umyjeme a nakrájíme. Oloupáme a najemno nasekáme 2 stroužky česneku. 

 

Rozpálíme olej na pánvi a osmahneme cibuli (asi tak 5 minut) nebo dokud cibule nebude měkká - zesklovatí. Poté vložíme česnek, papriku, chilli a kmín. Takto za občasného míchání vaříme dalších 5 minut. Pak zvýšíme trochu teplotu, přidáme libové mleté hovězí maso a mícháme po dobu alespoň 5ti minut, dokud se všechno maso nerozdělí a nejsou žádné hrudky. 

 

Vložíme 1 kostku hovězího vývaru do 300 ml teplé vody. Nalijeme vývar do pánve s mletým masem. Přidáme nakrájená rajčata, majoránku, cukr, sůl, pepř a rajčatový protlak. Vše důkladně promícháme. 

 

Pomalu přivedeme do varu a poté snížíme teplotu a přiklopíme pokličkou. Takto necháme za občasného míchání pokrm bublat po dobu cca 20 minut. Pozor na připálení do spodku pánve. Pokud se Vám zdá, že pokrm vysychá, tak přidejte pár lžic vody a ujistěte se, že máte nastavenou nižší teplotu. 

 

Z plechovky vylijeme přebytečnou tekutinu a přidáme fazole do omáčky. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou dalších cca 10 minut. Pokud chilli con carne vypadá příliš suché, tak přidáme trochu více vody. Ochutnáme, a případně dochutíme podle potřeby. Po deseti minutách odklopíme pokličku a vypneme zdroj tepla. Pokrm necháme stát po dobu asi 10ti minut před podáváním. Pro chilli je stání opravdu důležité, protože umožňuje, aby se prolnuly chutě a maso. Podáváme s kysanou smetanou a vařenou dlouhozrnnou rýží.

Anketa

Ohodnoťte jako ve škole "Chilli con carne"

1 (3)
100%

2 (0)
0%

3 (0)
0%

4 (0)
0%

5 (0)
0%

Celkový počet hlasů: 3

Diskusní téma: Chilli con carne

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek