Pěstování a obchod s chilli

 
Světová produkce chilli papriček byla na konci devadesátých let 20. století odhadována na 2,5 milionu tun. Největším producentem je Indie s 850 tunami ročně.
 

Pěstování chilli papriček

 
Druh Capsicum annuum a Capsicum frutescens jsou nejčastěji pěstované druhy chilli v Indii. Capsicum annuum je pěstována na nižších planinách a v nižších oblastech Kašmíru a údolí Chenub. Říká se, že pokud se tento druh chilli pěstuje ve vyšších polohách, bývá velmi ostrý. Capsicum frutescens se pěstuje hlavně v Bengálu, Orisse a Madrasu.
 

Jak sázet chilli

 
Semínka chilli papriček se vysévají ve školkách na záhony a až později se sazeničky přesazují na pole. Chilli papričky se sklízí 3 až 6 týdnů po rozkvětu. Záleží podle požadované zralosti – nejdříve se sklízí zelené papričky, pak oranžové a nakonec červené.
 

Jak zvýšit pálivost chilli

 
Chilli papričky, které se pěstují pro účely sušení, je možné na rostlině nechat déle, aby papričky částečně zvadly a vyschly. Takto přezrálé chilli papričky jsou ještě více ostré. Slizeň probíhá ručně, někdy s pomocí malého nožíku. Některé druhy papriček jsou tak pálivé, že farmáři musí při jejich sklízení nosit rukavice, aby předešli puchýřům na rukách.
 

Zpracování chilli papriček

 
Velké zvonovité plody paprik, žluté, zelené, oranžové nebo červené, jsou prodávány jako čerstvá zelenina a jsou označovány jako sladké papriky.
Chilli papričky jsou prodávány jako čerstvé nebo sušené koření. V Indii se často chilli papričky suší na slunci na podložkách přímo na polích nebo podél cest. Takto sušené chilli papričky mohou být pak měsíce skladovány nebo dále zpracovány do omáček, rozdrceny na prášek, zakonzervovány nebo naloženy. Známý kajenský pepř je jemně namletá slupka chilli papričky odrůdy Capsicum frutescens.